Júlovú výzvu pre nás pripravila Kouky from "Cuisine à 4 mains", Kouky nás vyzvala, aby sme pripravili Griwech, populárny alžírsky dezert, pochúťku s plnou chuťou, ktorá sa vám roztápa v ústach a zároveň je chrumkavá.
Kouky from "Cuisine à 4 mains",challenged us to make Griwech, a popular Algerian dessert that is a full flavoured delicacy that has both a melt-in-the-mouth and a crispy texture.
Griwech je alžírske pečivo, ktoré je pripravené z tenkého cesta, ktoré je možné rôzne tvarovať. Ako som sa od Kouky dozvedela, Griwech je často pripravovaný počas sviatkov, svadieb a Ramadánu a zvykne sa podávať s mätovým čajom
Kouky nám dala na výber tri recepty a samozrejme nám ponúkla aj návod, ako Griwech vytvarovať. Ja som si vybrala prvý recept a tvar vrkoča. A tu je recept.
Griwech: na 25 - 30 kúskov
4 šálky hladkej múky (asi 500g)
2/3 šálky roztopeného a ochladeného masla (asi 150g)
1 veľké vajce - mierne rozmiešané
1/2 šálky vody
1 ČL cukru
štipka soli
1 ČL vínneho kameňa alebo prášku do pečiva
1 ČL vanilkového extraktu
1 ČL bieleho vínneho octu
1 PL vody z pomarančových kvetov (toto môžete nahradiť tak, že vo vode rozmiešate vanilkový extrakt alebo inú obľúbenú príchuť)
kukuričný škrob
olej na vyprážanie
opražené sezamové semienka
Domáci sirup:
2 šálky kryštálového cukru
1 šálka vody
pár kvapiek citrónovej šťavy
aróma (voda z pomarančových kvetov, ružová voda, vanilkový extrakt...)
Postup:
1. Vo veľkej mise zmiešame suché ingrediencie - múku, cukor, soľ a prášok do pečiva.
2. Urobíme jamku, do ktorej nalejeme rozpustené ochladené maslo, vínny ocot, vodu z pomarančových kvetov, vanilkový extrakt a vajíčko.
3. Ručne spracujeme.
4. Postupne prilievame vodu a vypracovávame hladké cesto.
5. Rozdelíme cesto na niekoľko guliek, zabalíme ich do potravinárskej fólie a necháme odpočívať v chladničke aspoň hodinu.
6. Pripravíme si sirup. Jednu šálku cukru zmiešame s vodou a dáme do hrnca variť na mierny oheň.
7. Druhú šálku cukru dáme do iného hrnca a zvlhčíme dvoma polievkovými lyžičkami vody, varíme zozačiatku na prudkom ohni, potom stíšime a necháme skaramelizovať cukor.
8. Karamel opatrne nalejeme do hrnca so sladkou vodou (zo začiatku to bude bublať), pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy, aby sme zabránili kryštalizácii cukru, a arómu podľa vlastného výberu. Necháme variť na miernom ohni 10 minút a vypneme. Nenechávajte to variť pridlho, lebo vám sirup príliš zhustne.
10. Dosku si poprášime kukuričným škrobom a cesto vyvaľkáme na 2 - 3 milimetre.
11. Radielkom narežeme na obdĺžniky asi 10-12 cm dlhé a 7-8 cm široké. V každom obdĺžniku urobíme 7 zárezov po dĺžke tak, aby sme neporušili kraje obdĺžnika - vznikne nám akási mriežka.
12. Vezmeme si obdĺžnik do ľavej ruky, ukazovák a prostredník prevlečieme striedavo pomedzi pruhy (jeden pruh hore, jeden dole...).
13. Prevlečieme palec medzerou medzi pruhmi, chytíme ľavý horný roh obdĺžnika a jemne ho pretiahneme medzerou naspäť. Tým nám vznikne tvar vrkoča. Ako na to si môžete pozrieť napríklad tu.
15. Vypražené Griwech necháme okvapkať, servítkou odsajeme prebytočný olej a ponoríme do karamelového sirupu. Necháme ich tam pár minút, aby získali farbu.
16. Vyberieme a posypeme sezamovými semienkami.
Ďakujem Kouky za výzvu. Griwech nám všetkým veľmi chutil. Toto chrumkavé pečivo, doplnené sladkým karamelovým sirupom, mi veľmi pripomínalo sezamové tyčinky, ktoré sa dajú kúpiť v našich obchodoch. A keďže najviac to chutilo mojej mamke, ktorá sladké veľmi nemusí, určite som Griwech nerobila naposledy.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára