Ingrediencie:
450 g žltého lúpaného hrachu
2 mrkvy
1 petržlen
2 cibule
4 strúčiky cesnaku
masť alebo olej alebo maslo
soľ, majoránka, mleté čierne korenie
voda
4 párky
chlieb
Postup:
1. Hrach namočíme aspoň na 2 hodiny (najlepšie je na noc, ale to by som musela po uspatí dieťaťa myslieť na niečo iné ako na relax a to sa zatiaľ nestalo).
2. Zeleninu a cibuľu nakrájame na drobné kocky. Cibuľu opražíme na masti (prípadne oleji, alebo ako v mojom prípade na masle) a pridáme nakrájanú zeleninu. Chvíľku orestujeme.
3. Pridáme hrach a asi 2 litre vody. Varíme, kým hrach nezmäkne (ja som varila 2 hodiny, ale asi by stačilo menej).
4. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme čierne korenie, majoránku, soľ, prelisovaný cesnak a nakrájané párky. Necháme ešte chvíľu variť.
5. Podávame s opraženým chlebom (keďže sa mi minul olivový olej a rastlinný na to používam nerada, opražila som chlieb na masle, čo mu dodalo skvelú chuť).
Dobrú chuť.
Strukoviny sú fantastické a veľmi vďačné. Na trhu hľadám a kupujem čo najväčšiu a najstrakatejšiu fazuľu, tú milujem, naučila som sa ju jesť vďaka výborným svokriným polievkam :) a prívarkom.
OdpovedaťOdstrániťTo je pravda, toľko živín v jednom malom zrniečku :-). Ja osobne fazuľovú polievku nejem od detstva, keď som sa napchávala surovou fazuľou, lebo chutila ako hrášok a trochu som sa priotrávila. Odvtedy sa jej vyhýbam. No ostatné strukoviny zbožňujem :-).
Odstrániť